Mardin Tarım ve Orman İl Müdürlüğü DİKA Teknik Destek Projesi İmzalandı


Mardin Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Dicle Kalkınma Ajansı’nın Teknik Destek Programı kapsamında Ajans’a sundukları “ArcGIS Temel Eğitimi, Coğrafi Bilgi Sistemi ve Uzaktan Algılama Eğitimi” projesi imzalandı.


Dicle Kalkınma Ajansı’nın (DİKA) Teknik Destek Programı kapsamında, Mardin Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından Ajans’a sunulan “ArcGIS Temel Eğitimi, Coğrafi Bilgi Sistemi ve Uzaktan Algılama Eğitimi” projesi başarılı bulunarak destek almaya hak kazandı. Proje, Mardin Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Zülkif Orak ile Ajans Genel Sekreterimiz Yılmaz Altındağ tarafından uygulanmak üzere imzalandı.

Projenin amacı, tarım ve orman müdürlüklerinin kurumsal kapasite geliştirme faaliyetlerinden olan bilgi teknolojilerinin etkin kullanımının yaygınlaştırılmasına yönelik danışmanlık ve eğitim faaliyetleri ile kurumun önemli görevlerinden olan destekleme primi ödemeleri kapsamında uygulanan “Coğrafi Bilgi Sistemleri” ve “Uzaktan Algılama” faaliyetlerinin etkili, hızlı ve doğru bir şekilde yürütülmesini sağlamaktır. Proje sayesinde Mardin Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden 3 kişi, ilçe müdürlüklerinden 12 kişinin bu eğitimden yararlanması hedeflenmektedir. İl müdürlüğü ve on ilçe müdürlüğünden 15 teknik personel, eğitim sonunda sertifika alacaklardır. Böylece Mardin’in il ve ilçe müdürlüklerinde gerekli alanda donanımlı personel yetiştirilmiş olacaktır. Kurumun hizmet verdiği sınırlar içerisinde yaşayan yaklaşık 800 Bin nüfuslu bölge halkı ve tarımla uğraşan 30 Bin civarında çiftçi bu eğitimin nihai yararlanıcıları olacaktır.


DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Ajans olarak yerel aktörlerin bölgesel kalkınma açısından önem arz eden, ancak uygulama aşamalarında sıkıntı ile karşılaşılan çalışmalarına teknik destek sağlıyoruz. Bu projenin tarımda doğru üretimin yapılması, haksız kazancın önüne geçilmesi, hak edişlerin hızlı bir şekilde dağıtılması, çiftçi ile teknik personel arasında kurulan ilişkinin sorunsuz ve sağlıklı bir şekilde ilerlemesini sağlaması açısından önemlidir” dedi.


 “ArcGIS” programı oluşturulan etkileşimli haritaları kullanarak insanlar, konumlar ve veriler arasında bağlantı sağlamaktadır. Program birlikte çalışma ve paylaşma zemini sağlayan bir özelliğe sahiptir. Verilerin görsel olarak çarpıcı hale gelmesi için akıllı haritalamayı uygulayan bir yazılımdır. ArcGIS programı ile haritalar elektronik tabloya uygulanarak ve ArcGIS programında bulunan diğer konum verileriyle birleştirilerek hızlı bir şekilde oluşturulur. “Coğrafi Bilgi Sistemleri Eğitimi” coğrafi bilgi sistemi projesi oluşturma, coğrafi bilgi sistemi yüzey analizleri ve oluşturulan projeyi yönetme süreçlerini baştan sona içeren temel eğitim programıdır. “Uzaktan Algılama Eğitimi” hava fotoğrafları ve uydu görüntüleri üzerinden veri üretimi, veri işleme yöntemleri, görüntü iyileştirme, sınıflandırma ve doğruluk analizleri gibi uzaktan algılama işlemlerini baştan sona içeren eğitim programıdır.


Eğitim sonucunda 15 teknik personel ArcGIS programı, Coğrafi Bilgi Sistemi ve Uzaktan Algılama modüllerini öğrenerek idareye ait projeleri daha hızlı ve güvenli bir şekilde yapabilir seviyeye gelecektir. Proje hazırlatılmasında kurum tarafından üçüncü kişilere ödenen giderlerin minimum seviyelere indirilmesi sağlanacaktır. Klasik yöntemlerle, manuel yapılan değerlendirme, analiz ve kontroller için harcanan iş gücü ve zaman kaybı önlenecektir. Hazırlanan projeler elektronik ortamda saklanıp arşivlenerek kırtasiye giderleri azaltılmış olacaktır. Böylece verilen hizmet kalitesi artacak, personelin iş yükü azalacak, sonuç olarak iş ve işlemler daha kısa sürede tamamlanacaktır.