Ezidiler Mardin'de kutsal bayramları 'Çarşema Sor'u kutladı. Bayram etkinliğine katılmak için yurt dışından da geldiler. Ezidiler renkli kıyafetler giyerek halay çekti.

Ezidiler, Rumi takvime göre nisan ayının ilk çarşamba gününün kutsallığına inandıkları "Kırmızı Çarşamba Bayramı"nı kutladı. Her yıl nisan ayının 13'ünden sonraki ilk çarşamba günü kutlanan bayramda, Güven (Bacın) Mahallesi'ndeki sosyal tesislerde kutladı.

Çarşema Sor Bayramı ‘Kırmızı Çarşamba’

Güneşin doğuşu ile güne duayla başlayan Ezidiler, ardından ölen yakınlarının hayrına kültürlerine özgü yemeklerini dağıttı. Mezarlıkları ziyaret etti.

Köydeki sosyal tesiste kutlanan bayram etkinliğinde kurulan masalara meyve, sütlaç, şeker, çörek ve boyalı yumurtalar bırakıldı. Baharı simgeleyen yumurtalar tokuşturuldu. Renkli kıyafetler giyen Ezidiler, ayrıca halay çekerek bayram coşkusu yaşadı. Şeyh Hadi türbesini ziyaret etiler. Ağaçlara renkli eşarp ve bez bağlayarak dilekler dilediler. Piknik yaparak gönüllerince yöresel rebap müziği eşliğinde eğlendiler. Bayramlarını kutlamak için Müslüman ve Süryanilerde Ezidilerin bayramını kutladılar.

Batman’dan, kendileri için kutsal olan "Çarşemba Sor" yani "Kırmızı Çarşamba Bayramı"nı kutlamak için Midyat’ta geldiğini kaydeden Yasemin Kartal şunları söyledi.

“Burada her sene olduğu gibi Nisan ayının ikinci çarşamba bu Bayramı kutluyoruz. Bu bayram bizde kırmızı çarşamba olarak geçiyor. Bu Bayramı coşkuyla, mutlulukla ve sevinçle kutluyoruz. Ve bizde buraya bayramımızı kutlamaya geldik. İnsanlar mutlu, eğleniyor. Ezidi halkımıza her böyle çok coşkulu günlerde bayramlarda bir arada gördüğümüzde çok mutlu oluyoruz. Yani ne kadar Ezidi halkımız olduğunu fark ediyoruz. Daha fazla inancımıza olsun, ondan sonra adetlerimizi örflerimizi yeniden öğreniyoruz. Avrupa’dan gelen var, Irak’tan gelen var. Burada yaşayan çokça ezdi halkı var. Yani Batman'da olsun, Mardin'de olsun, Midyat'ta olsun, Diyarbakır'da olsun, Türkiye'nin birçok yerinde yaşayan Ezidi halkımız var. Ben çok mutluyum. Bu dinde doğduğum için de çok mutluyum. Yani ileride çocuklarım olsun, torunlarım olsun bu dinde kalmam için onlara güzel şeyler öğretebilmek için bu dinde devam edeceğim” diye konuştu. 

Yasemin daha sonra dini geleneklerine göre, yaşlı bir kadın tarafından bileğine dualar eşliğinde renkli ip bağladı.

Hamit Çelik ise, “Ben 36 senedir Almanya'da yaşıyorum. Bu bayram için buraya tatile geldik. Bu bayramın amacı yani kırmızı çarşamba diyorlar. Biz Ezidilerin iki bayramımız var. Biri bu Çarşemba Sor" yani "Kırmızı Çarşamba. Diğeri 12 ayın Sersal (yeni yıl bayramı) bayramıdır. Biz istiyoruz ki, saygıyı ve sevgiyi yaşayalım. Türk halkından bizleri tanımasını ve bizleri öğrenmesini istiyoruz. Daha önce bizi tanımıyorlardı. Biz Ezdileri 120-130 bin insanı Almanya'da yaşıyorlar. Yüzde %99 Türk yani Türkiye den gitmiş. Türk halkları saygıyla selamlıyorum. Ramazan bayramınız da sizden kutlu olsun. Burada bayramlar çok iyi güzel geçiyor. Allah’a şükür dostlarımız tanıdıklarımızı gördük. Havalar çok güzel sevindik .” Dedi.

Ezidilerin bayramını kutlamak için gelen Süryani Orhan Güven’de, “Ben Süryani bir vatandaşım. Pazar günü bizim bayramımızdı. Bugün Çarşamba. Bizim millet ezidi milletin bayramıdır. Bu cuma da bizim Müslüman vatandaşlarımızın bayramıdır. Hoş görü kardeşlik yani güzel bir şekilde geçiriyoruz birlikte.”

Müslüman Abdulvahap Arpağ’da, “Mardin iş adamı maden sektöründe çalışıyorum. Midyat’ımız kozmopolit bir ilçedir.  Özellikle Mardin Midyat bu bölgede Süryanilerimiz, Ezidilerimiz, Müslümanlar bir arada güzel bir şekilde yaşıyoruz. Bunun da ispatı bir hafta arayla Süryanilerimizin bayramını kutladık. Bugün Ezidilerimizin çarşamba sor kızıl çarşambayı kutluyoruz. Kızıl çarşamba baharın gelişin anlamı ve dünyanın mayasının anlamı onlara göre böyle bir fikirdeler. Onların bayramını bugün kutluyoruz. İnşallah iki gün sonra da biz Müslümanların bayramını kutlayacağız. Burada güzel bir şekilde, birlik ve beraberlik içinde yaşıyoruz.”  Diye konuştu.

Ezizi İbrahim Atalan’da, “Çarşemba Sor denenen kutsal bir bayramımız için buraya geldik. İlk önce aile mezarlığını ziyaret ediyoruz. Kimi şeyh ile kimisi tek başına geliyor ailesiyle çocuklarıyla mezarlığa. Ölülerimizi ziyaret ediyoruz. Onların ruhları için hayır çıkarıyoruz. Yemek yiyoruz, şenlik yapıyoruz. Geleneklerimiz ve olanaklarımız da göre kutluyoruz. Köyümüzde burada aşağıda olandır. Bunlar da yeni mezarımız var. Biz Avrupa’da bunu yaşayamayız. Avrupa bu kadar insanı böyle bir tepebaşına yahut da herhangi bir yerde toplayamayız. Burada herkes istediğini yapabiliyor. Çöllere dağlara artık istediğini yapabilirsin. Çok farklıdır, imkânlar daha fazladır.”

 Abdulkerim Akşener ise, Ezidi komşularıyla birlikte bayramını kutlamaya geldiğini kaydederek, şöyle konuştu. “Midyat'ta yaşıyorum. Bu da bizim komşumuz Irak Şengal den geldiler. Bu birlik beraberlik çok güzel bir şey. Hem Ezidi halkımızın bayramı bir daha suya halkımızın bayramını birlikte gelmesi çok güzel bir şey. Birlikte kutlaması insana mutluluk veriyor.”

Şehy Hadi tünesini ziyaret eden İbrahim Atalan’da, “Almanya’dan geliyoruz. Ama buralıyız. Güven köylüsüyüz. Bayram için geldik. Kızıl çarşamba diyoruz. Şeh Hadi’in mezarını ziyaret etmeye geldik.” Dedi.

"Kırmızı Çarşamba Bayramı" kutlamaları için rengârenk boyanan yumurtalar dağıtıldı.

Selahattin Erol