Yenimahalle’deki dernek binasının açılışına, Kaymakam Ahmet Solmaz, Belediye Başkan yardımcıları Ali Alptekin, Abdurrahim Çelik, önceki dönem Söğütlü Belediye Başkanı Şükrü Şahin, İlçe Milli Eğitim Müdürü Abdulkadir Altay ile kurum ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Söğütlü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Avukat Veysi Pekacar, açılışın ardından, Söğütlü halkı olarak kısır çekişmeleri bir kenara bırakarak, bütün ailelerden eşit katılım ile derneğini kurduklarını kaydetti.

Pekacar, daha sonra yazılı açıklama yaparak, geçmişteki çekişmeleri, dünya görüşlerimizi bir kenara bırakarak çocuklarımıza, gençlerimize daha sağlıklı yaşanabilir bir ortam bırakmak için en küçüğümüzden en büyüğümüze bu işe sahip çıkmak için bu derneği kurduklarını belirtti.

Pekacar açıklamasında şu satırlara yer verdi:

“Maalesef belde belediyelerimiz kapandıktan sonra yerel hizmetlerden hak ettiğimiz payı alamadığımızı düşünüyoruz. Sorunlarımızı dile getirdiğimiz zaman parça parça olmakla itham edildik. En basiti mahallemize yapılan yolun girişi hatalı olduğu ve hepimiz için tehlike arz ettiği halde bu konuda sesimizi duyuramadık. Bildiğiniz gibi mahallemizin sembolü haline gelen ve derneğimizin logosunda da yer alan kemerimiz yol çalışmaları esnasında yıkılmıştı. Çeşitli yerlerden aynı şekilde tekrar inşa edileceği yönünde söz verildiği halde iş son aşamaya geldiğinde bu konuda da maalesef gerçek bir muhatap bulamadık. Ortak malımız olan meralarımız hazine malına dönüşmüş ve parça parça elimizden çıkmıştır. Bu iş zamanla hayvanlarımızı otlatacağımız bir alan kalmayacak hale gelmiştir. Bu konuda da ortak bir ses oluşturamadığımız için sesimizi duyuramadık. Bireysel bir kaç cılız girişimde sonuçsuz kalmıştır. Bu gün sorunlarımızı tartışarak ortak bir ses oluşturacağımız ve sesimizi duyurabileceğimizi umduğumuz bu platformu kurduk. İnanıyorum ki bu oluşumumuza biz gerektiği şekilde sahip çıkarsak diğer beldelere, mahallere ve köylere de örnek teşkil edecektir. Derneğimiz kuruluş aşamasın da olmasına rağmen meydana gelen deprem felaketi esnasında hızlıca organize olmuş toplanan ciddi miktarda yardımı Başkan yardımcımız Sayın Nurettin Aslan koordinasyonun da deprem bölgelerine bizzat ulaştırmıştır. O gün ülke olarak sivil toplum kuruluşlarının önemini bir kez daha yaşayarak görmüş olduk. Tüm çalışmalarımızda amacımız kırsalımıza sahip çıkmak, tarımımızı hayvancığımızı kalkındırmak, daha yaşanabilir bir çevreye sahip olabilmek, öğrencilerimizi, gençlerimizi desteklemek, ihtiyaç sahiplerinin yanında olabilmektir. Bu projemizin hayırlı olmasını temenni eder, tüm çevreye örnek bir model oluşturabilmemiz temennisi ile burada bulunan misafirlerimizi saygıyla selamlıyorum.” Diye konuştu.

Daha sonra dualar eşliğinde kurdele kesilerek dernek binasının açılışı gerçekleştirildi.

Dernek binası, Yenimahalle’de, Midyat Belediyesi Kültür ve Kongre Merkezi karşısında hizmete girdi.

Selahattin Erol