Son günlerde sosyal medyada gündem olan kıymada boya kullanılıp kullanılmadığı konusunda tedirginlik oluşması üzerine Gıda Mühendisleri Odası yazılı bir açıklama yaptı. Gıda Mühendisleri Odası Kocaeli Temsilcisi Sema Kopal, “Gıda işletmelerinin yeter sıklıkta ve etkin bir şekilde denetlenemiyor. Böylece halk sağlığı işletmenin insafına bırakılıyor” ifadelerini kullandı.

"SOSYAL MEDYADA YAYILAN VİDEO OLAY OLDU"

 Kıymada boyanın kullanılıp vatandaşın sağlığı ile oynanması ile ilgili Gıda Mühendisleri Odası’ndan açıklama geldi. Konu ile ilgili konuşan Gıda Mühendisleri Odası Kocaeli Temsilcisi Sema Kopal, “Bildiğimiz gibi, bir marketten paketli kıyma alan tüketici kıymanın renginden şüphe ediyor. Bunun üzerine bir miktar kıymayı suyun içerisinde bekleterek suyun renginin kırmızıya döndüğü ve kıymanın da beyazlaştığını gösteren bir video çekiyor. Videosunu sosyal medyada “kıymada boya olduğunu” iddia ederek paylaşıyor.

“YETKİN BİR ŞEKİLDE DENETLENMİYOR”

Peki, vatandaşımızı kıymada boya olduğunu düşünmeye iten sebepler nedir? Ülkemizde özellikle son on-on beş yıldır maalesef gıdada tağşişler, gıda zehirlenmeleri sık sık yaşanır hale geldi. Eski adıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, yeni adıyla “GIDA”sı atılan Tarım ve Orman Bakanlığında ihtiyaca cevap verecek yeterlikte Gıda Mühendisi istihdamının olmayışı, bu yüzden gıda işletmelerinin yeter sıklıkta ve etkin bir şekilde denetlenemiyor oluşu bunun en önemli sebeplerinden biri. Bu yüzden maalesef bir halk sağlığı sorunu olan gıda güvenliği üretici firmaların insafına bırakılmış durumda” ifadelerini kullandı.  

“GIDA ZEHİRLENMELERİNİN SEBEBİ, İTHALAT”

Gıda zehirlenmelerine değinen Kopal şu ifadeleri kullandı; Gıda zehirlenmelerinin ve gıdada tağşişlerin bir diğer önemli sebebi de; etten süte, buğdaya kadar neredeyse tüm temel gıda maddelerinde dışa bağımlı hale getirilişimiz ve gıda fiyatlarındaki yüksek artışlar.  

“TÜKETİCİLER UCUZ GIDAYA YÖNELİYOR”

Temel gıda maddelerinin fiyatlarındaki fahiş artışlar tüketicilerin “ucuz gıdaya” yönelmesine sebep oluyor. Bu yüzden, kimi fırsatçılar tarafından güvenli olmayan, sahte gıdalar üretiliyor. Bütün bunlar tüketicilerde marketten, pazardan ya da herhangi başka bir yerden aldığı gıdalara karşı bir güvensizlik yaratıyor. Tüketicilerimiz bunda da haksız değil.  

"BAZI GIDALAR TAKLİT ÇIKTI" 

Örneğin Tarım Bakanlığı tarafından, çeşitli dönemlerde piyasadaki gıda ürünleri yetersiz de oranda da olsa kontrol ediliyor ve kontrol sonuçları açıklanıyor. 2018 yılının Mart ayında taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen, aralarında et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, bitkisel yağ, bal, takviye edici gıdalar, çikolata ve enerji içeceğinin yer aldığı 173 firmaya ait 282 parti ürün kamuoyuna açıklandı. Bunlardan konumuz olan et ve et ürünlerinin bazılarında laboratuar tahlilleri sonucunda taklit ve tağşiş yapıldığı tespit edildi. Ayrıca dana kıymaya tavuk kıyması, tavuk sakatatı, boyanmış iç yağ katıldığı da daha önce kamuoyuna yansıyan tağşiş haberleri arasında yer alıyor.  

“KIYMALARDA BOYAYA RASTLANMADI”

 Kopal son olarak şunları kaydetti; Sosyal medyada ve yazılı-görsel basında yukarıda bahsettiğimiz kıymada boya konusunun yaygınlaşması üzerine, Tarım Bakanlığı 9 ilde 10 et parçalama tesisinden ve Türkiye genelinde 33 ildeki satış noktalarından numune alarak konuyu incelemeye aldı. Alınan numunelerdeki ilk analiz sonucuna göre ‘kıymada boyaya’ rastlanmadığını açıkladı. Konunun kamuoyunda geniş yer bulması Tarım Bakanlığını da harekete geçirmiş oldu.  

“YETERİNCE GIDA MÜHENDİSİ İSTİHDAM EDİLMESİ GEREK”

Bir halk sağlığı sorunu olan gıda güvenliğinin sağlanabilmesi ve gıdada tağşişlerin önlenebilmesi için; Tarım Bakanlığında yeter sayıda Gıda Mühendisi istihdamı edilmesi, yeterli ve etkin denetimler yapılması gerekir. Halkımıza ve özellikle çocuklarımıza sağlıklı, güvenli, besleyici ve yeterli miktarda gıdanın uygun fiyata sunulması gerekir. Ancak bundan sonra kamuoyunda ve tüketiciler nezdinde; satışta olan her ürün için, Tarım Bakanlığının denetiminden geçmiş ve market rafına ondan sonra gelmiştir, güvenli gıdadır, güvenle tüketebilirim, algısı oluşabilecektir. Böylece bilgi kirliliğinin de önüne geçilebilecektir.

kocaelibarisgazetesi