Mardin Artuklu Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı Başkanı Doçent Dr. Nezir Özgün, Spinal Müsküler Atrofi (SMA) hastalarına, Mardin’de daha önce uygulanmayan ve hastaların tedavi için il dışına gitmek zorunda kaldığı Nusinersen tedavisini yapmaya başladı.

Doç. Dr. Nezir Özgün yaptığı açıklamada; ‘SMA kalıtsal, ilerleyici bir alt motor nöron hastalığıdır. Tedavi edilmediğinde, spinal kordda (omurilik), vücudumuzun kas hareketlerini kontrol eden motor nöronların etkilenmesi sonucunda kuvvetsizlik, beslenme ve solunum problemleri ortaya çıkar’ dedi.

Mardin’deki SMA Tedavisi Yurtdışındaki Tedaviye Eşdeğer

Doç. Dr. Nezir Özgün, tedavinin intratekal olarak bele iğne şeklinde yapıldığını ve dört yükleme dozundan sonra 4 ayda bir yapılan tedavinin, son dönemlerde kamuoyunun gündemine sık gelen ve yurtdışında yapılan Zolgensma gen tedavisi ile neredeyse eşdeğerde etkili olduğunu bildirdi.

Tedavinin, Mardin Artuklu Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı başkanı Doç. Dr. Hakan Akelma'nın katkısı ile ameliyathane koşullarında sedasyon altında, ağrısız ve steril bir şekilde yapıldığını belirtti.

SMA’da Erken Teşhis ve Tedavi Önemli

Tedavinin hastanın yaşı ne kadar küçük olursa sonucun o kadar yüz güldürücü ve etkili olacağını belirten Doç. Dr. Nezir Özgün, aileleri tedaviye erken gelmeleri ve geç kalmamaları konusunda uyardı.

Mardin Artuklu Üniversitesi Tıp Fakültesi Hocaları tarafından Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapılan bu yeni tedavi şehirde ilk olma özelliğini taşıyor. Tedaviyi yapan öğretim üyeleri; Destekleri sebebiyle İl Sağlık Müdürlüğüne ve Hastane Başhekimliğine de teşekkür ettiler.

Tıp Fakültesi Hocalarına Muayene Olmak İçin Randevu Almak Yeterli

Birlikte kullanım anlaşması gereğince Mardin Artuklu Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyelerinin; Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde verdiği sağlık hizmetlerinden faydalanmak için, Sağlık Bakanlığının randevu başvuru sistemlerini kullanmak yeterli olmaktadır.