Mardin, Unesco Dünya Kültür Mirası Listesine Dahil Edilmeli

AK Parti Ekonomi İşleri Başkanlığı tarafından düzenlen ve 81 İlde yapılacak olan "Şehirlerin Ekonomik Beklentileri" toplantısı bu hafta sonu Dillerin ve Dinlerin Kenti Mardin'de gerçekleşti.

Kalkınma eski Bakanı, AK Parti Ekonomi İşler Başkan'ı ve Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz Başkanlığında düzenlenen "Şehirlerin Ekonomik Beklentileri" toplantısına AK Parti Mardin Milletvekili Orhan Miroğlu, AK Parti İl ve İlçe yönetimleri katıldı..

Mardin'in ekonomik ve Sosyal geleceğinin konuşulduğu toplantıda, AK Parti Mardin Milletvekili Orhan Miroğlu, Mardin'in UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine dâhil edilirse ükemize, dünya turizmine ve kendi sosyal ve ekonomik kalkınmasına katkı sağlayacağını belirterek; ''Mardin'in Dünya Mirası Statüsü kazanmasını hedefleyen UNESCO Projesi, katılımcıların oy birliğiyle Mardin Vizyon Projesi olarak belirlendi. Hayırlı olsun'' dedi.

Mardin Kalesi'nin en kısa zamanda halka ve turzime açılması gerektiğini söyleyen Miroğlu; ''Hazır Bakanımı bulmuşken bilhassa Mardin Kalesi ile ilgili yürütüğümüz çalışmaları da kendisiyle paylaşmak istiyorum. Henüz Fikri Işık Bakanımız Milli ve Sabunma Bakanımız iken konuyu kendisiyle paylaşmıştım oda talimat vermişti kalenin turizme ve halka açılması için, çünkü dün de 1.caddede gezdim şehrimizi ziyaret etmeye gelen insanların anlayamadığı en önemli şey nasıl oluyor da bu kale kapalı neden, sebebini hakkaten buraya gelenlerde soruyor ama en çokta Mardinliler sormaya başladı buda haklı bir soru bence. En son şu aşamadayız velhasıl hazırladığımız dosyaları Milli Savunma Bakanımıza hem önceki hem de şimdiki Bakanımıza illetik burası tabi, Milli Savunma Bakanlığı'nın alanı olarak görünüyor resmiyette budur ve Kültür Bakanlığımızın burayı talep etmesi lazım, talep etmesinde şöyle bir problem var Radar'ın taşınması için bir maliyet gerekiyor Sayın Bakanım, en son Milli Savunma Bakanıyla yaptığımız bir görüşmede 50 milyon liraya ihtiyaç var dedi. Doğrusunu isterseniz ben bu rakama biraz itiraz ettim, dedim ki biz Hasankeyf'i 15 milyona taşıdık nasıl oluyorda bir radara 50 milyon, bunu dedim Sayın Müsteşarım biraz daha gözden geçirelim, bu işi yapan en az bir kaç firmayı davet etmekte fayda var iş şuan o aşamada ama Sayın Bakanımızın çok ilgilendiğini ifade etmek isterim çünkü eğer turizmde bir başlangıç olacaksa bence bu kalenin halka açılması gerekiyor'' dedei.

Miroğlu, Mardin Kalesi ile ilgili sosyal medya hesabından da paylaşım yaparak ''Mardin kalesinin kısa vadede, ekonomik yatırımlarla beraber, bir an önce halka ve turizme kazandırılması ortak bir mutabakat oldu'' dedi.

YATIRIMLAR VE BANKALAR

Miroğlu, yatırımcıların bölgede kalmasını sağlamak için tedbirler laınması gerektiğini vurguladı ''15 senede AK Partinin bölgedeki yatırımları muazzam, çünkü Batı ve Doğu arasındaki biliyorsunuz büyük dengesizlik, büyük eşitsizlikler geldi bizim iktidarımızı buldu ve bizim iktidarımız zamanında aslında yapılmayan muazzam işler yapıldı yollardan tutun hastanelere çeşitli alt yapı hizmetlerine varıncaya kadar. Burada ben 15-20 yıllık sürece baktığım zaman bölgede iki şeyin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Birincisi herşeye rağmen, o çatışma ortamının getirdiği zorluklara rağmen bunlara katlanarak bölgede kalan iş adamımızın bölgede kalmasını sağlayıcı tedbirler almak, yani insanlar paralarını sermaylerini buradan alıp başka yerlere Türkiye'nin bu bakımdan daha huzurlu, daha sermaye yatırımı yapılabilecek yerlere gitmemiş ve burada kalmışlarsa bunun bence bir ödülü olmalı. Ödülü olmalı derken tabi pozitif ayrımcılık gibi birşeyden bahsetmiyorum ama en çok karşılaştığımız meselelerin başında iş adamlarımızla banka sektörü arasındaki münasebetlerin hiçte iyi temelde gelişmediği gerçeğidir. Bunu bizi ziyaret eden bütün iş adamlarımız aynı şekilde söylüyorlar ve çoğu aslında vaktiyle aldıkları krediler nedeniyle gerçekten çok zor durumdalar istedikleri bir tek şey var buradaki mal varlıkları İstanbul'da, İzmir'de, Adana'da, Mersin'de banka sektörü tarafından değerlendirilen mallar neyse burdada ki mal varlıklarının aynı değeri görmesini istiyorlar ama banka sektöründe çalışan arkadaşlarımızın bazı gerekçeler öne sürerek, bölgenin risklerinden söz ederek bu talepleri çoğu zaman karşılamadıklarını görüyoruz bu bence son derece önemli.''

GAP PROJESİ

Miroğlu; ''2015 seçimlerinden sonra hatta seçim propagandamız sırasında bizim halka vadetiğimiz en önemli şeylerden biri GAP'ın en geç 2018'de bitecek olmasıydı, ama bu sürenin uzamış olduğunu görüyoruz, halka evet işte biz bunu 2019 seçimlerinden önce gerçekleştirdik diyebileceği en önemli projelerimizin başında bence GAP geliyor. 500 km'lik bir kanal ağımız var, mümkün olsa şöyle bir şey olabilir diye düşünüyorum yani bir tek müteahhite ihale değil, ama bunu 50'şer km'lik paketler halinde birçok müteahhite verilebilir, çok şükür bölgemizde de ülkemizde de bu işi yapabilecek birçok müteahhit var. İşin süratle tamamlanması bakımından böyle bir şey yapılırsa bence son derece iyi olacak.''

CAZİBE MERKEZİ

Miroğlu; ''Biz tabi cazibe merkezi olarak ilan edilmiş bir şehiriz ama bence biz önümüzdeki 10 yıllarda diyeyim ve Ortadoğu'nun da cazibe merkezi bir şehir olamaya adayız. Mardin bu bakımdan hep söylediğimiz gibi stratejik bir önemi olan bir şehrimiz. Sağlık turizminden tutunda, kültür, tarih, inanç turizmine kadar payını alması gereken bir şehir. Turizm ve Kültür meselesi bence Mardin'in en öncelikli meselesi. Nevşehir'i yılda 3.5 milyon turist ziyaret ediyor, biz işte 2 -3 dönemde en fazla 4 tane otel sayamıyoruz Mardin'de yani turizm talebini karşılayacak. Eğer biz Dara'yı sadece Dara antik şehrini Dünya'ya ve Türkiye'ye tanıtabilirsek heralde yılda 1 milyon, 2 milyon, belki başlangıçta bir ama daha sonraki yıllarda katlanarak büyüyecek bir turizm potansiyeline sahip olacağız.'' dedi..