Emeklilerimizin 30 Haziran- 04 Temmuz Dünya Emekliler Haftası dolayısıyla yazılı bir açıklama yapan Mardin Emekli Memur Sen İl Başkanı Salih Çalha, emeklilerin, gençliklerinde ve çalışma hayatlarında bu ülkenin kalkınması için ter akıtan, fikir geliştiren, politika yapan, karar alan insanlar olduklarının unutulmaması gerektiğini kaydetti.

Başkan Çalhan, bütün emeklileri daha rahat bir hayat için Memur-Sen Konfederasyonu çatısı altında Emekli Memur-Sen olarak verdikleri birleşme, bütünleşme, daha fazla hak, daha çok kazanım elde etme mücadelesine davet etti.

Başkan Çalhan, Emekli Memur-Sen olarak öncelikli talep ve hedeflerini şöyle sıraladı: “Emeklileri ilgilendiren mevzuat hükümlerinde, hak ve özgürlüklerimizin genişletilmesi için yapılması gereken değişikliklere ilişkin odak analizler, raporlar ve alternatif mevzuat önerileri hazırlamak, yetkililer ve kamuoyu ile paylaşmak. Emeklilerin çalışma hayatlarının sonlanmasından sonra karşılaşılabilecekleri her türlü sorun ve engellerin ortadan kaldırılmasına yönelik örgütlü çalışmalar yapmak, aktivite ve sosyal farkındalık oluşturulabilecek projeler üretmek. İl Tüketici Hakları Komisyonlarında milyonlarca emekliyi temsilen üye olarak bir emekliye yer verilmesi hususunda çalışmalar yapmak. Aylık bağlama oranlarındaki adaletsizliğin giderilmesi ile ilgili düzenlemelerin yapılması ve İNTİBAK YASASI’ nın çıkması için çalışmalar yapmak. Çalışmayan eşler için verilen eş parasının emekli olduktan sonra da verilmesi için çeşitli platformlarda çalışmalar yürütmek. Emeklilerle çalışanlar arasındaki maaş farkının kapatılması için çalışmalar yapmak. Emeklilerin birikimlerine müsait faydalı olabilecekleri uygun alanlarda istihdam edilmesi için çalışmalar yapmak; bu konuda ön açıcı öneriler oluşturmak, alternatifler üretmek. Emeklilere yönelik özel sağlık politikaları geliştirilip hayata geçirilmesi için çeşitli faaliyetler ve çalışmalar yürütmek."

Emeklilerin Türkiye'nin bugünlere gelmesindeki katkılarını hatırlama çağrısı yapan Çalhan, "Emeklilerimizin maaşları, emekli olmalarıyla birlikte yarıya düşmektedir. Eş parası, çocuk parası, gibi ödeneklerden mahrum bırakılan emeklilerin genişleyen aile bağları giderlerini de artırmaktadır. Bir emekli, emekli olunca işinden boşanırken eşinden boşanmamaktadır. Anne ve babalar torunları dünyaya geldiğinde hayata yeniden tutunur. Çocukları için yapmadıkları fedakârlıkları onlar için yapmak ister. Hayatın sonbaharındaki bu insanları, sevdiklerinden ayrı tutarak, kış yaşatmayalım. Evinde huzuru bozulanların, huzur evlerine gittiği bir gerçektir. Hiçbir yaşlı severek ve isteyerek kendi arzusuyla huzur evine gitmez. Oysa çocuklar ve yaşlılar evin bereketidir. Biz yaşlılar, huzur evlerine muhtaç olmak değil, evlerimizde sevdiklerimizle birlikte olmak istiyoruz. Kimse bize bunu çok görmesin. Zira bugünün gençleri unutmayın ki yakın gelecekte sizler de bizim gibi yaşlanacaksınız. Siz büyüklerinize nasıl davranırsanız sizleri rol modeli olarak alan çocuklarınız da sizlere öyle davranacaktır." 1990’lı yıllarda Dünya Sağlık Örgütü tarafından dünyanın gündemine 'Aktif Yaşlanma' teriminin getirildiğini de söyleyen Salih Çalhan bu terimin insanların yaşlılık dönemlerini çeşitli faaliyetlere katılarak geçirmelerini sağlayarak onların hayata tutunmalarını ve zinde bir yaşlılık dönemi geçirmeleri ilkesine dayandığını ifade etti.

Gelişmiş ülkelerde 'çevre dostu şehirler' terimine 'yaşlı dostu Şehirlerin kazandırıldığını. Bayramlarda emekliye verilen Bayram ikramiyesi ile emekli Bayramlarda rahat nefes almıştır diyen Salih Çalhan ülkemizde de şehirlerin alt yapısı düzenlenirken yaşlıların hayatlarını kolaylaştırıcı uygulamaların unutulmaması gerektiğini vurgulayarak

Mardin’de yollarına devam ettiklerini ve tüm Emeklilerin Emeklilik Hayatlarını Sağlık ve Huzur içinde Sürdürmelerini Temenni Eder Emeklilerimizin 30 Haziran 4 Temmuz Dünya Emekliler Haftasını Kutlarım