Dünya Diyabet Günü Etkinlği Düzenlendi


Mardin´de 14 Kasım Dünya Diyabet Günü kapsamında diyabetli çocuklar için etkinlik düzenlendi.


Mardin İl Sağlık Müdürlüğü´ne bağlı Halk Sağlık Hizmetleri Başkanlığı ve Mardin Devlet Hastanesi işbirliği ile 14 Kasım Dünya Diyabet Günü kapsamında diyabetli çocuklara ve ailelerine yönelik etkinlik düzenlendi.

Kronik bir hastalık olan diyabet, her yaş grubu için tehdit oluşturmaktadır. Özellikle hızlı sosyal ve kültürel değişimler, nüfusun yaşlanması, kentleşme oranındaki artış, fiziksel aktivitelerde azalma, sağlıksız yaşam tarzı ve davranış biçimleri gibi nedenler diyabeti tetikleyen durumlardır.

Etkinlik kapsamında Sirkhane ekibi tarafından gösteriler yapıldı. Etkinlikte Çocuk Endokrin Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülay Can Yılmaz tarafından bölgede sıklığı artan Tip 1 Diyabet hastalığının tanı ve tedavisi, beslenme önerileri ve karbonhidrat sayımı konularında bilgilendirme yapıldı.

Etkinliğe Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Uzm. Dr. Tuğba Çalışkan, Uzm. Dr. Levent Yılmaz, Uzm. Dr. Ali Arıkan, Mardin Devlet Hastanesi Yönetimi ve sağlık çalışanları katıldı. 
Diyabet, kan şekeri yüksekliği ile seyreden ve insulin eksikliği sonucu gelişen bir hastalıktır. Dünyada yaklaşık 18 milyon Tip 1 diyabet hastası, ülkemizde ise 15000´den fazla 18 yaş altı diyabet hastası bulunmaktadır. 14 Kasım, tüm dünyada Dünya Diyabet Günü olarak kutlanmaktadır.

Dünya Diyabet Günü

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ile Dünya Diyabet Federasyonu’nun (IDF) tarafından, 1921 yılında insülini bularak diabet hastası milyonlarca hastanın tedavisini mümkün kılan Fredrick Bantig‘in doğum yıl dönümü anısına 14 Kasım tarihini Dünya Diyabet Günü olarak kutlanmasına karar verilmiştir. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu da 2007’den itibaren 14 Kasım Günü’nü resmi olarak “Dünya Diyabet Günü” olarak tanımıştır. Diyabetin sebepleri, belirtileri, tedavisi ve neden olabileceği organ tahribatları açısından halkı aydınlatmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlenen Dünya Diyabet Günü ülkemizde de Sağlık Bakanlığı öncülüğünde kutlanmaktadır.

Midyat Gündem / İbrahim Erol