Açıklamada,  Midyat Belediyesi olarak, Mardin Artuklu ve Kızıltepe ilçelerinde üst kaplama görevi Akmercan Doğalgaz firmasına ait Midyat’ta genişleme kapsamında bulundukları için üst kaplama belediyemiz sorumluluğundadır. Belediyemiz bir buçuk yıldır gerekli desteği sağlayıp üzerine düşen sorumluluğunu yerine getirmiştir. Ancak üst kaplamalarda firmanın yanlış hat döşeme faaliyetleri yüzünden yaşanan çökmeler maddi olarak sıkıntıda olan Belediyemize üst kaplama maliyeti 2 hatta 3 katına çıkarmaktadır.”

Yapılan açıklamada ise, şöyle denildi.

DOĞALGAZ ÇALIŞMALARI İLE İLGİLİ

KAMUOYUNA DUYURU

İLÇEMİZDE DEVAM EDEN DOĞALGAZ ÇALIŞMALARI İLE İLGİLİ

KAMUOYUNA DUYURU:

5393 Sayılı Belediye Kanununun 38. Maddesinin a fıkrası gereğince Belediye Başkanı belediyenin hak ve menfaatlerini korumakla görevlidir demektedir. Bu kapsamda konu ile ilgili olarak açıklamamız aşağıda belirtilmiştir.                                    

  • Belediyemizin mihmandarlığı ve önemli katkıları ile kentimizde faaliyet göstermeye başlayan Akmercan Doğalgaz Firmasının doğalgazı kentin hizmetine sorunsuz bir şekilde sunulması için her türlü alt yapı, üst kaplama ve teknik destek verilmiştir. Ayrıca gerek vatandaşımızla olan ilişkilerinde gerekse firma ve esnaflarla olan ilişkilerinde hızlı aksiyon bulunabilmesi için belediyemiz garantörlüğü ile hareket edilmesi sağlanmıştır.  
  • Bunun yanı sıra kentimizde faaliyet gösteren bu firmanın iş ve işlemlerinin kanunlara ve uygulama kurallarına uygun yapılmasının denetim görevini üstlendik ve bu görevi sürdürmeye devam edeceğiz.
  • Yapılan denetimler ve gözlemler neticesinde doğalgaz hattının çekildiği yerlerin uygun dolgu malzemeleri kullanmaları yerine kırmızı toprak kullanıldığı defalarca tespit edilmiş ve gerekli uyarılar yapılmıştır.
  • Doğalgaz hattının üst kaplaması Belediyemiz tarafından karşılanmaktadır. Üst kaplamalar hızlı bir şekilde yapılıp kentin ulaşımının aksamaması, turizm kenti olan Midyat’ta toz ve görüntü kirliğinin oluşmaması için Belediye olarak en hızlı ve düzgün şekilde üst kaplamalar yapılmaya çalışılmıştır. Doğalgaz hattında kırmızı toprak kullanımı ve uygun dolgu malzemeleriyle dolguların yapılmaması belediyemiz tarafından yapılan üst kaplama çalışmalarında çökmelere sebebiyet vermiştir. Midyat’ın cadde ve sokaklarında içe doğru bombeler meydana gelmesini fotoğraflayarak belgelendikten sonra gerekli uyarılar yapılmıştır.
  • Mardin Artuklu ve Kızıltepe ilçelerinde üst kaplama görevi Akmercan Doğalgaz firmasına ait Midyat’ta genişleme kapsamında bulundukları için üst kaplama belediyemiz sorumluluğundadır.
  • Belediyemiz bir buçuk yıldır gerekli desteği sağlayıp üzerine düşen sorumluluğunu yerine getirmiştir.  Ancak üst kaplamalarda firmanın yanlış hat döşeme faaliyetleri yüzünden yaşanan çökmeler maddi olarak sıkıntıda olan Belediyemize üst kaplama maliyeti 2 hatta 3 katına çıkarmaktadır.
  • Bu kapsamda 02.03.2021 tarihinde Belediyemizin maddi sıkıntıları ve kentimizin menfaatleri göz önünde bulundurularak Akmercan Doğalgaz firmasının Midyat’ı, Artuklu ve Kızıltepe ilçelerinde olduğu gibi üst kaplama bedelinin firma tarafından karşılanması  ve genişleme kapsamından çıkartılmamız gerekçesiyle Meclis kararı aldık. Bu karar ilgili firmaya tebliğ edildi.
  • Bu hususla alakalı Mardin Milletvekillerimizle beraber Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan yardımcısı Abdullah TANCAN, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Mustafa YILMAZ ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Sayın Fatih DÖNMEZ ile görüşme sağlanarak aldığımız kararları, oluşturduğumuz denetim rapor ve belgeleri kendilerine sunarak takipçisi olmaya devam edeceğiz.
  • Yaptığımız girişimler neticesinde EPDK tarafından iki uzman görevlendirilmiş olup, kentimizde doğalgaz çalışmaları ile ilgili incelemelerde bulunarak bu hafta EPDK’ya rapor sunulacaktır.
  • Böylelikle kentimizdeki yanlış uygulamaların önüne geçilmiş olup daha sağlıklı bir şekilde doğalgaz çalışmaları devam edecektir.