• Mardin’in Yeşilli ilçesinde Danıştay’ın Gül ve Tepebaşı Mahallelerinde bulunan bölgeyi Cumhurbaşkanlığının riskli alan ilan ettiği kararı iptal etmesi ardından  Başkan Hayrettin Demir karar hakkında ve yapılan çalışmalar ile ilgili  açıklamada bulundu.

Gerek sosyal ve gerekse ekonomik açıdan ilçeye değer katacak olan Kentsel Dönüşüm Projesi kaldığı yerden devam ettiğini belirten Yeşilli Belediye Başkanı Hayrettin Demir,” Kentsel Dönüşüm Projesi tamamen hukuki bir zeminde devam edeceğini söyledi.


Geçtiğimiz günlerde Danıştay 2 mahallemiz için bir iptal kararı verdiğini hatırlatan Başkan Demir,” Danıştayın verdiği kararı ilçede dedikodu çıkaran acaba  bu kararı okudular mı? Kararın içinde nelerden bahsedildiğini ve ne anlama geldiğini neden ve niçin 5 muhalif üyeye karşı 6 oyla alındığını biliyorlar mı? Bizlerde bu mahkeme kararına aynen uyacağız.  Bu karar bizim işimizi daha da kolaylaştırdığını görüyoruz. Bu karar iyice okunduğu zaman bizim 7 yıldır söylediklerimizi bu kararla doğrulandığını görüyoruz.  Doğru bir proje ve güzel bir  hedef olduğunu anlayacaklardır.”dedi
 

Danıştay’ın bu konudaki tespitleri ve raporları bizimle bire bir aynı görüş ve çizgidedir
 

Danıştay kararında çok geniş ve çok güzel bir tespitle uzun uzun mevcut alanı tarif ettiğini belirten Başkan Hayrettin Demir,”şunları söyledi.  Diyor ki alanda sit ve tescilli hiç bir bina yoktur. Bu doğru bizde buna katılıyoruz. Yaptığımızda budur. Mevcut yerin dar ve tehlikeli sokakları mevcuttur.  Çarpık yapılaşma yanı sıra binaların nerdeyse tamamına yakını risklidir. Mühendislik hizmetini almadığını, boş, metruk ve harebelerden ibaret olduğu sıkça bahsediyor. Alandaki çoğu evlerin çok eski ve çok yıpranması, sağlam yaşam koşullarının zorlaştığını gösteriyor. Alandaki yapıların çoğunun nerdeyse tamamına yakını zamanla kaçak  ve ruhsatsız olduğunu Danıştay kendi rapor ve kararında açık açık  Binaların çoğunun imar mevzuatına  aykırı olduklarını belirtiyor. Danıştayın bu konudaki tespitleri ve raporları bizimle bire bir aynı görüş ve çizgide bizde bu tespite katılıyoruz.”ifadelerini kullandı
Binalar yıpranmış ve çökmüş durumda  Danıştayın kararı iptal etmesi Kentsel dönüşüm projesinin gereksiz olmasından değil sadece teknik rapor eksikliğinde gösterilen karot alımından dolayı olduğunu kaynaklandığını vurgulayan Başkan Demir,” açıklamalarına şöyle devam etti. Danıştay diyor ki neden çok az binadan karot beton numunesi alınmıştır. Bina Analizleri az alınmış. Az analiz alma sebebi de  bir çok bina yıpranmış ve çökmüştür. O şekilde analiz alınmış olsaydı değerleri o kadar düşük çıkacaktı.  Bu da bir çok vatandaş benim evimin değeri ve alacağım neden az dedikodusu olacaktı. Yapılar zaten göz önünde olduğu için az analiz yapıldı. Zaten alan göz önündedir. Teknik rapor eksiği vardır oda doğrudur. Acil ve afet yönetmeliği gereği Zemin etüdü yani yerin sondaji yapılmadığı oda doğrudur.  Çünkü eski halindeki hangi dar sokakta sondaj makinesini içeri sokup sondaj yapılacaktı. Ama şimdi alan açıldı. Ve şu anda 50 tane sondaj zemin etüdü yapıldı.”

Kentsel Dönüşüm tamamen hukuki zeminde devam edecektir.

Danıştayın kararının 11.ci sayfasında   mevcut binaların Ruhsat ve yapı kullanım belgelerini  Yeşilli Belediyesinden istendiği halde Mahkemeye ibraz etmediğini ifade ettiğini vurgulayan Başkan Demir,”  Bu ne anlama gelir evet biz göndermedik. Çünkü alanın yüzde 99 u Ruhsatsız, İskansız ve  İmara  aykırı  yapı kayıt belgeleri yoktur. Bunu sırf bu durumdaki yapı sahipleri kaçak bina durumuna düşmesinler ve kaçak bina muamelesi görmesin diye o yüzünden bu durumdaki vatandaşların  haklarını korumak için istenen belgeleri sunamadık. Ama şimdi mademki Danıştay böyle diyor ve istiyorsa bizde bundan sonra imar kanunu 32 maddesi uyarınca ruhsatsız ve yapı kayıt beldesi isteyerek uygulamayı böyle yapacağız. Biz buna hazırlıklıydık ve hazırız. Yolumuza ve işimize tamamen hukuki bir zeminde devam edeceğiz.  Cumhurbaşkanlığımızın imzası ile bundan 51 gün sonra alanla ilgili acele kamulaştırma kararını resmi gazetede yayınlanmıştır. Acele kamulaştırmanın resmi gazetedeki birinci başlığı alandaki yapıların büyük kısmının imar mevzuatına aykırı olduğundan bahsediyor.  Danıştay’da aynı konuyu doğruluyor ve soyluyor. Devlet vatandaş için vardır mantığıyla vatandaşlarımız kaçak ve imara aykırı yapılardan dolayı hak kaybına uğramasın diye Danıştay’a isteği kaçak ve imara aykırı listeyi gönderemedik. Ama birileri rahat durmadı. Bindikler dalı kestiler. Bundan sonraki uygulamalarımız kalan binalar için Danıştay ve Cumhurbaşkanlığı genelgesinde belirtildiği gibi ve İmar kanunun ilgili maddeleri gereğince Ruhsat,Yapı kayıt belgesi,müstakil tapu, istenecek ayrıca imar planlarına aykırı olup yollara,yeşil alanlara komşu parsellere ve dar sokaklarda v.s gibi alanlarda kalanlara bu uygulama üzerinden işlem yapılacak. Bizim alanla ilgili o çirkin yapıların yerine yeni inşa edeceğimiz tarihi şehrimiz için daha da hızlanacağız. Kentsel Dönüşüm tamamen hukuki zeminde devam edecektir.”
 

Vatandaşlarımızla uzlaşıyoruz
Pazar gününden itibaren hak sahipler ile eskisi gibi uzlaşmaya ve görüşmeye devam edeceklerini kaydeden Başkan Demir,” Dün olduğu gibi yarında isteyene ev,dükkan veya bedeli karşılığı parası ödenmeye devam edecektir.Kira bekleyenler ve gelecekte kirayı hak edenlerin parası ödenecektir. Evleri kamulaştırılanların parası yakında hesaplarında olacak. Alanda fazla bina kalmadı. İsteyen kardeşlerim uzlaşsın. Hakları bakidir. Ev istiyorsa, dükkan istiyorsa para istiyorsa verilecektir. Kendi kendinizi mağdur etmeyin. Devletimiz bu kadar yatırım yaptığı projeden vazgeçmez. Bu proje en kısa zamanda bitirilecektir. Yeni kentimizin temel atma ve cami açılışı en kısa zamanda yapılacaktır. “şeklinde açıklamalarda bulundu.