Arı kovanı dağıtım töreni

Mardin Büyükşehir Belediyesi, yerelde tarımsal kalkınmayı desteklemeye devam ediyor.

Mardin Büyükşehir Belediyesi Yerel Ekonomiyi Güçlendirme Daire Başkanlığınca, şehirde bal üretimi yapan arıcılara dağıtılan 3 bin arı kovanı için Mardin Büyükşehir Belediyesi yerleşkesinde tören düzenlendi. Törene,  Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan V. Mustafa Yaman, Mardin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Ayhan, İl Emniyet Müdürü Hasan Onar, daire başkanları ve bal üreticileri katıldı.

Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan V. Mustafa Yaman, Mardin daha güzel olmaya layık, bölgenin merkezi olmaya layık. Mezopotamya incesi olmaya layık. Bunu İnşallah birlikte gerçekleştireceklerini kaydetti.

Yaman, “Bugün bal üreticilerimize 3 bin kovan dağıtıyoruz. Bu arı kovanı dağıtımı bir başlangıç. Bunun devamı gelecek” dedi.

Belediyenin 2017 yılı bütçesi 600 milyon liralık kısmın yüzde 95’ini yatırımlara ayırdıklarını aktaran Yaman, “Sizin için çalışıyoruz diyerek Mardin için hızla çalışmaya başladık. Mardin Büyükşehir Belediyesi ve MARSKİ ile birlikte bütçemizi 600 milyon lira olarak belirledik. 480 milyon lirasını yatırıma ayırdık.” dedi.

Belediyenin göz kamaştıran çalışmalarının başında kırsal mahallelere yapılan asfaltlama çalışmasının geldiğini söyleyen Yaman, şöyle devam etti: “Şu anda göz kamaştıran çalışmalarımızın başında kırsal mahallelerimizin yolları geliyor. Biz 2017 yılında 315 kilometresi beton asfalt ve sıcak asfalt olmak üzere BSK dediğimiz. Yaklaşık 750 kilometrelik bir tahminimiz vardı. Bunun 350 kilometresi BSK olmak üzere bin kilometreye çıkardık. Bununla kalmadık Karayolları Bölge Müdürlüğümüz ile birlikte 750 kilometre sıcak asfalt yaptık. Mardinimizin 2017 yılında bin 100 kilometresi sıcak asfalt oldu. 650 kilometre de sati kaplama yaparak toplamda bin 750 kilometre yol asfaltlama çalışması yaptık. Kırsal mahallede sıcak asfaltı gören muhtarlarımız sati kaplamayı beğenmiyorlar artık. Sıcak asfalt istiyorlar. İnşallah 2018 yılında kırsal mahallelerini yollarını tamamen sıcak asfalta döndüreceğiz.”

-Her mahalleye taziye evi ve çocuk oyun parkları

2018 yılı içerisinde her mahalleye taziye evi ve çocuk oyun parklarını bitirerek hizmete geçireceklerini ifade eden Yaman, “Toplam 700 mahallemizin içerisinde 600 kırsal mahallemiz var. Buralarda taziye yerimiz yoktu.  Bunların 300 tanesini biz yapacağız. 2017'de başladık ve 2018 yılında da devam ettireceğiz. Şu anda 40 tanesi bitirmek üzere. Her mahallemize çocuk oyun parkları yapacağız. Bu şehrin çocukları gülerse Mardin'de güler. Şehir gülünce çocuk güleceğine göre, biz de çocuklar için bu tür yatırımları yapma arzusundayız.” Diye konuştu.  

-Belediyeyi 650 milyon borç ile devir aldık

MARSKİ, 500 nüfuslu ve üzeri olan kırsal mahallelerinin içme suyunu, kanalizasyonu, arıtmasını,  su deposu ve su kuyusu çalışmalarını 2018 yılında bitirerek hizmetine sunacaklarını açıklayan Yaman, şunları aktardı: “Biz Kasım 2017 yılında geldiğimizde Mardin Büyükşehir Belediyesi ile MARSKİ’nin borcu 650 milyon lira idi. Şu ana kadar ödemiş olduğumuz borç miktarı 90 milyon lira. Hem yatırım yapıyoruz hem de 90 milyon liralık ödeme yapıyoruz. Mardinmasa, Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı'nda ve Gençlik Merkezimizin ciddi bir çalışması var. Bu şehrin yaş ortalaması 21. Şehrimizin yarısının yarısı 29 ve altı. Onun için biz hep şunu söyledik, bu şehrin kadınlarına, gençlerine, şehrin öğrencilerine, çocuklarına, engellilerine yani dezavantajlı gruplara bütün çalışmalarımızı bu gruplar üzerine yoğunlaştırdık.”

-Derik, eskisi gibi zeytinin merkezi olacak

Yaman, konuşmasını şöyle devam etti: “Yerel Ekonomiyi Güçlendirme Daire Başkanlığımızın 2017 yılındaki çalışmaları sonuçlarını vermeye başladı. Mardin bir hizmet şehri olmakla beraber önemli bir tarım şehridir aynı zamanda.  Mardin'in tarımsal faaliyetlerin destek olmak Mardin Büyükşehir Belediyesi'nin önemli görevlerinden birisidir. Şimdiye kadar atıl durumda olan Yerel Yönetimler Daire Başkanlığımızı faaliyete geçirerek misyonunu hat safhaya çıkardık. Kırsal mahallelerindeki sıvat ve göletlerin temizliklerini yaptık. Yeni sıvat ve göletlerin yapımına başladık. İlimizin önemli tarım ürünlerinden olan Derik zeytini popülasyonunu artırmak için çalışmalara başladık. Bu çalışmayı Derik Kaymakamlığı, Derik İlçe Belediyesi ve Harran Üniversitesi ile birlikte yürütüyoruz. Böylelikle Derik, eskiden olduğu gibi yine zeytinin merkezi olacak.”

-Bal üreticilerine 3 bin arı kovanı dağıtıyoruz

Mardin’de ki bal üreticilerine 3 bin arı kovanı dağıtacaklarını vurgulayan Yaman, “Bugün bal üreticileri ile beraber arı kovanı projesini hayata geçirdik. Bugün bal üreticilerimize 3 bin kovan dağıtıyoruz. Bu arı kovanı dağıtımı bir başlangıç. Bunun devamı gelecek. Her anlamda tarımsal üreticilerimizin kendilerini geliştirmelerini istiyoruz. Bu bağlamda üreticilerimizin ülkemizde tarımsal fuarlara katılmasını arzu ediyoruz.” diye belirtti.

-2017 yılında toplam bir milyon 300 bin lira yatırım gerçekleştirdik

2017 yılında yatırımlarını hayata geçirdiklerini ifade eden Yaman, “2017 yılında 600 milyonluk bütçenin %95'ini gerçekleştirdik. Biz bu 600 milyonluk bir şey Mardin için harcarken diğer kurumların daha farklı şekilde ilimize yatırımların gelmesini sağladık. Devlet Su İşleri, İller Bankası, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı'ndan destekler olmak üzere toplam 700 milyonluk bir yatırım oldu.  Mardin'de toplam bir milyon 300 bin yatırım gerçekleştirdik.” dedi.

-Belediyenin imkânları şehre yatırım olarak döndü

Belediyenin imkânlarını yatırım için harcadıklarına işaret eden Yaman, konuşmasını şöyle sonlandırdı:

“Bu para bu şehre yatırım olarak bu şehre döndü. Bu parayı alan firmalar sizin kardeşlerinizi yavrularınızı buralarda çalıştırdı. Hem istihdama döndü hem de maddi dönüşü oldu.  Gördüğünüz gibi Mardin, her yönüyle daha farklı hale geliyor. İnşallah 2018 yılında, yaklaşık 800 milyon lira bütçeyi şehrin daha iyi olması daha fazla gelişmesine katkı sağlayacak yatırımlar yapacağız. Mardin daha güzel olmaya layık, bölgenin merkezi olmaya layık. Mezopotamya incesi olmaya layık. Bunu İnşallah birlikte gerçekleştireceğiz.”

Konuşmaların ardından bal üreticilerine arı kovanları dağıtıldı.