DİKA Genel Sekreteri Altındağ, En fazla yatırım alan ilçemiz Midyat

MARDİN - Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, DİKA tarafından Midyat’ta gerçekleştirilecek proje ve yatırımlara ilişkin inceleme ve temaslarda bulundu.

Altındağ, yaptığı açıklamada Dicle Kalkınma Ajansının, Midyat ilçesinde altyapıya, kentin güzelleşmesine ve istihdama yönelik önemli katkıları olduğunu söyledi.

Midyat Belediye Başkanlığını ziyaret eden Altındağ, burada belediye Başkan Vekili Anto Nuay, Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Tevfik Baysal ve Fen İşleri Müdürü Mehmet Şükrü Çelebi ile görüştü.

Altındağ, Midyat’ta DİKA tarafından gerçekleştirilen, “Midyat Tarihi Çarşılarının Canlandırılması Projesi”, “Yaya ve Bisiklet Yolu Projesi”, “Teşvik Tamamlama ve Yatırım Projeleri”, “Telkâri Tasarım ve Uygulama Merkezi” ve ilçede devam eden farklı projeler hakkında bilgi alışverişlinde bulundu.

Altındağ şöyle konuştu: “En son mali desteklerle açıkladığımız iç finansmanlarla beraber toplamda TRC-3 bölgesinde 60 trilyonluk iki Midyat projesi var. Bunların bir tanesi tarihi Midyat çarşısının restorasyonu ile ilgili. Sadece mali desteklerden 2,5 trilyon destek var. Bununla beraber devam eden gümüş takı tasarımdır. Üç bin yıllık gümüş hikâyemiz ve tarihi geçmişimiz var. Son dönemde imitasyonla yarışamaz hale geldiğini, uzak doğudan gelen uyduruk ürünlerle çok zor durumda olduğunu biliyoruz. Biz üniversitemiz, kaymakamlığımız ve belediyemiz ile birlikte takı tasarım ve uygula merkezini yaptık. Bu kıymetli ürünün envanterini yaşatmaya çalışıyoruz, hem de yeni ustalar yetiştiriyoruz, hem de yüksekokulumuzdan mezun olan öğrencilerimizi burada istihdam etmeye çalışıyoruz. Yani hem öğretmen, hem öğrenci, hem de atölye uygulama merkezi ile beraber bir teşhir salonu. Bir uygulama merkezi ile beraber ciddi bir döner sermayesi olacak. Midyat’ta bölgeye ve Türkiye’ye katkı sağlayacak. Çünkü yurtdışından buna büyük bir talep olduğunu biliyoruz.” Dedi.

- En fazla yatırım alan ilçemiz Midyat

GAP idaresinden Midyat belediyesine getirdiğimiz 14 kilometrelik yaya ve bisiklet yolu ile Midyat ilçesi iştahlı bir ilçe olduğunu aktaran Altındağ, “son yıllara baktığımız zaman Mardin ilçeleri içinde sanayi ve OSB’si olmamasın rağmen en fala yatırım alan ilçemiz Midyat ilçemizdir. İnşallah daha da güzel olur.” Diye konuştu. 

Daha önce 40 içi çalıştıran bir tekstil fabrikasının sayısının 150’ye çıkaracaklarını eski Ekonomi Bakanlığının teşviki ile bize bağlanan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının teşviklerinden yararlandıracaklarını kaydeden Altındağ yaklaşık 200 ile 250 arasında istihdamın olduğu bir süreç başlayacaklarını aktardı.

Altındağ ve beraberindekiler daha sonra teşvik yatırımı alan tekstil fabrikasında, yaya ve bisiklet yolu projesi incelemelerde bulundu.

Tekstil fabrikasında yapılan incelemeler, Belediye Başkanlında temaslar, Dicle Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ ile röportaj, yaya ve bisiklet yolunda yapılan incelmeler. 

Midyat Gündem / Selahattin Erol