Ziraat Mühendisleri Odası Mardin İl Temsilciliği, son yılların en yağışlı yılı olan 2019 üretim sezonu ile ilgili tespitlerini kamuoyu ile paylaştı.

Konu ile ilgili bir açıklama yapan Ziraat Mühendisleri Odası Mardin İl Temsilcisi Vedat Durak, yağışlı geçen 2019 sezonunun üretim açısından bazı riskler taşıyabileceğini söyledi.

Durak, açıklamasında şu konulara yer verdi: “Yağışların bereket ve verim işareti olmasının yanında, bazı olumsuz şartlar taşıyabildiği, üreticilerimizin de buna göre tedbir almasının önem arz ettiğini görmekteyiz. Ziraat Mühendisleri Odası olarak yaptığımız saha çalışmalarında hububat ve baklagiller ekim alanlarında bitki hastalık ve zararlıların takibi yapılmış olup, yoğun yağışlardan kaynaklı erken ekimi yapılmış (ekim-kasım-aralık) buğday (ekmeklik-makarnalık) çeşitlerinde yaprak leke hastalığı (Septoria tritici) yoğunluğu gözlemlenmiştir. Geç ekilişi yapılan hububat alanlarında ise yaprak leke hastalığı yoğun olarak görülmekte, bunun yanında Pas Hastalığı ise seyrek olarak bazı üretim alanlarında görülmüştür.” Dedi.

Baklagillerde özellikle mercimek ekim alanlarında aşırı yağışlardan kaynaklı boylanan mercimeklerde yatmaların gözlemlendiği, ifade eden Durak,  “bunun sonucunda bitkinin alt kısmında çürümeler meydana gelmiştir. Aşırı yağışlardan kaynaklanan ve yeterli sıcaklığa ulaşılamadığı için sünenin ovaya inişleri geç olabileceğinden arazi kontrollerinin sıklıkla yapılması önerilmektedir. Zira Süne zararlısına karşı önlem alınmadığı takdirde, ekim alanlarına ciddi zararlar verebilmektedir. Hububat alanlarında Ekin Güvesi zararlısına rastlanılmamıştır.”

Sahada çalışan, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerindeki teknik personellerimiz, tarım danışmanlarımız ve zirai ilaç bayilerimizin gerekli arazi kontrollerini yapması, çiftçilerini bu konuda bilgilendirmesi, bulaşık alanlarda ilaçlama tavsiyesinde bulunması önem arz etmektedir. İlaçlama ve sulama rejiminin bitkinin ihtiyacı doğrultusunda düzenlenmesi, önümüzdeki süreçte ihtiyaç halinde aşırı sulamadan mutlaka kaçınılması gerekmektedir.’’ Şeklinde açıklamalarda bulundu.