İSTANBUL (AA) - İstanbul Gelişim Üniversitesi'nin (İGÜ), akademisyenleri ile öğrencilerinin interaktif olarak paylaşımda bulanabildikleri Coffee Talks etkinliğinde bu hafta "elektrikli araçlar ve karbon ayak izi" konusu konuşuldu.

İGÜ'den yapılan açıklamaya göre, İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu Elektrik Programı Öğr. Gör. İzzet Yavuz'un konuşmacı olduğu etkinlikte, elektrikli araçların gelişiminden, karbon ayak izinin iklim üzerinde yarattığı etkilere kadar birçok başlık değerlendirildi.

Yavuz programda, elektrikli araçların gelişiminden, bir kişinin karbon ayak izini oluşturan faaliyetlere kadar birçok konu başlığını ele aldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Yavuz, elektrikli araçların her ne kadar son yıllarda gündemde olsalar da aslında tarihinin 1800’lü yıllara kadar dayandığını belirterek, şunları kaydetti:

"1859 yılında elektrikli araçların raylı sistemlerden kurtularak özgürce kullanabilmesi, elektrikli araca olan ilgiyi oldukça artırmıştı. Ancak ilerleyen dönemlerde petrolle çalışan araçların daha yoğun enerji miktarına ve daha hızlı yakıt dolum süresine sahip olması elektrikli araçlara olan ilgiyi azalttı. Son yıllarda ise çevre kirliliğinin gündeme gelmesi, petrol rezervlerinde yaşanan kıtlık ve diğer ekonomik sebepler neticesinde elektrikli araç kullanımına yönelik bir artış yaşanıyor.

Yıllar boyunca yapılan araştırmalar, elektrikli otomobillerin çevre üzerindeki olumlu etkisini doğruladı. Mevcut analizlere göre, araçların yaşam döngüsü boyunca en yüksek çevre kirliliği ile ilişkilendirilen aşaması, kullanım anı. Bu açıdan elektrikli otomobiller, diğer otomobil modellerinden daha iyi performans göstererek, diğerlerinin yanı sıra önemli ölçüde düşük karbon ayak izi üretiyor. Avrupa Birliği ülkelerinde bir elektrikli otomobil, bir dizel otomobile kıyasla kullanım ömrü boyunca yüzde 50'ye kadar daha az CO2 üretiyor."