Kültürel Farkındalık

Dünya Süryani Katolik Patriği Mor İğnatius III. Yusuf Yunan ve metropolitlik ağırlıklı maiyetiyle Mardin’de. Bu anlamlı ziyaret 12-15 Ekim 2022 tarihlerinde gerçekleşti.

Mor Afrem Manastırının müştemilatında bulunan kilisesinin ve yeni papazın takdis töreni yapıldı. Tarihi kiliselerimiz ve manastırlarımız ziyaret edildi.

Yoğun programın içinde, patrik hazretleri başta, saygıdeğer metropolitlere ‘‘Tasroro u Buyo-ye d-Sabro / Savaşçı ve Umudun Tesellisi’’ isimli Süryanice kitabımı takdim ettim. Bu vesileyle, Süryanice dilinin ve Süryani kültürünün önemini konuşma fırsatını yakalamış olduk. Faaliyetlerimiz hakkında bilgi sunarken hissettiğim kültürel farkındalık ve pozitif enerji beni fazlasıyla memnun etmiştir. Bu farkındalığın artması için ona daha çok değer verilmelidir. Çünkü kültürel farkındalık sıradan bir tamirciden çok daha fazlasını sunuyor onun ışığını yakalayanlara!

Bu farkındalığın artması için ona daha çok değer verilmelidir. Bu farkındalığın ışığı ve gücü artarsa, bugünü yaratan eski kalıpların etkisi kırılır, beğenilmeyen mevcut durum daha iyiye evirilecektir.

Dolayısıyla gelecek için hayati öneme haiz olan kültürel farkındalık çok önemlidir. Ahlaki normlara ve insani donanımlara bağlı kalarak yaşam yolunda yürümek, ilerlemek, gelişmek ve büyümek için kültür, hayati öneme haizdir. Çünkü kültür, yolun manası, ruhun mayası, aklın ve gönlün çırasıdır.

Kültürün hazzıyla kültürü koruyup kolladığımızda, o da bizi koruyacaktır. Yaşam enerjisini baltalayan kültürsüzlükse, dökülen suyu muhafaza edemeyen delikli kovaya benzer. Bu nedenle halk içinde dillendirilen kültürsüz sözü, görgüsüz ve hatta bazen ahlaksız anlamına gelir.

Ruhun iktidarında tıpkı sevgi gibi kültür de eninde sonunda mecrasını bulacaktır. Ama en çok değer gördüğü yere akacaktır. Bunu akılda tutmakta fayda vardır. Bu nedenle iyi bir ahlaki yapılanma içinde kendimizi geliştirirken kültürümüzü de sulamayı ihmal etmemeliyiz. Bize akması için ona değer vermeliyiz. Solduktan/öldükten sonra çiçeği sulamanın ne anlamı var?

Denilir ki: "Tenkit tüketir, takdir üretir."

O halde yapıcı eleştiriyi ihmal etmeden üretimi arttırmak için kültürel-yazınsal faaliyetleri takdir etme yollarını keşfetmemiz, geleceğin şekillenmesine olumlu katkı sunacağını unutmamalıyız!

Yolda olmak ve yolda kalmak için huzurunuz bol, yaşamınız güzel olsun.

Saygılarımla.

Yusuf Beğtaş,