Süryani Kültüründe İçsel Devrim

Okumak isteyenler lütfen verili linki tıklasın:

https://www.karyohliso.com/articles/article/8326

https://nesrosuryoyo.com/wp/suryani-kulturunde-icsel-devrim/

ܪܒ ܗ̱ܘ ܥܰܡܠܐ ܘܡܰܟܣܳܪܐ ܘܰܬܥܳܫܳܐ ܕܦܳܥ̈ܠܐ ܕܡܰܪܕܘܼܬܐ ܗܿܢܘܢ ܕܡܶܚܦܰܪ ܚܳܦܪܝܢ ܒܰܐܪܰܥ ܣܶܦܪ̈ܐ ܚܟܡ̈ܬܢܳܝܐ ܕܡܶܬܚܰܦܪ̈ܳܢܐ ܙܢܳܢܝ̈ܐ ܠܡܶܫܟܰܚ ܚܶܦܪܳܐ ܕܪܘܼܚ ܡܪܕܘܬܐ. ܘܠܘ ܒܠܚܘܕ ܥܳܡܠܝܼܢ ܘܣܳܒܠܝܼܢ܆ ܐܠܐ ܐܦ ܬܳܩܠܝܼܢ ܘܝܳܗܒܝܼܢ ܠܣܘܼܟܳܠܐ ܒܗܠܝܢ ܕܣܘܼܟܳܡܳܐ ܘܛܘܼܥܳܡܳܐ ܘܢܘܼܦܳܫܳܐ ܕܪܥܝܳܢܐ. ܘܒܣܘܼܟܳܠܐ ܗܢܐ ܡܶܬܕܰܡܝܢ ܠܰܙܰܠܰܦܬܐ ܗܿܝ ܕܰܡܪܰܒܝܳܐ ܒܓܰܘܳܝ̈ܬܗܿ ܒܪ̈ܘܠܐ ܘܡܰܪ̈ܓܳܢܝܳܬܐ. ܡܟܐ ܐܢܐ ܕܝܢ ܚܶܦܪܶܬ ܢܰܦܫܝ ܘܰܒܩܺܝܬ ܣܶܦܪ̈ܶܐ ܕܚܶܦܪ̈ܶܐ ܣܘܪ̈ܝܝܐ. ܘܟܶܬܒܶܬ ܬܘܪܟܐܝܬ ܘܐܪܝܟܐܝܬ ܐܝܟܢܐ ܕܐܶܨܘܿܪ ܬܰܪܥܝܼܬܐ ܕܩܰܘܡܳܐ ܘܫܘܼܓܢܳܝܐ ܓܰܘܳܝܳܐ ܕܡܰܪܕܘܼܬܐ ܣܘܼܪܝܝܬܐ ܡܛܠ ܝܕܰܥܬܐ ܘܝܘܼܬܪܳܢܐ ܕܓܰܘܳܐ. ܘܰܡܩܰܪܒ ܐ̱ܢܐ ܥܡܠܝ ܗܢܐ ܠܡܰܚ̈ܒܳܢܝ ܪܘܼܚܐ ܕܡܰܪܕܘܼܬܢ ܟܪ ܕܚܳܐܝܢ ܒܟܠ ܐܬܪ ܘܦܢܝ̈ܢ..

Okumak isteyenler lütfen verili linki tıklasın:

https://www.karyohliso.com/articles/article/8326

https://nesrosuryoyo.com/wp/suryani-kulturunde-icsel-devrim/

Süryani kültüründe içsel devrim; ruhsal farkındalık haliyle ulaşılan bir aydınlanma aşamasıdır. Bilinçaltında bir düşünce, bir şuur oluşturmak için kalp gözünün -içeriden- açılmasıdır. Kişisel devrimi başlatan bu aşamada madde ruhun hizmetine girmiş olur. Başka bir deyişle bu aşama; insanın egodan kaynaklanan algılar[ın]dan, içsel ikilikten, koşullanmalardan, şartlandırılmış gerçeklikten, geçmiş deneyimlerinden ötürü olumsuz önyargılar yaratmış bütün kalıplar[ın]dan kurtulma sürecidir.

İçsel devrim, hayatımızı devamlı şekilde koruyup kollayabilmek, geliştirebilmek, anın istek ve ihtiyaçlarına cevap verebilmek, paylaşabilmek ve her an eyleme geçecek kadar tetikte olabilmektir. Dikkatsiz, kayıtsız, ilgisiz ve tembel olmamak ve dahi ihmalkâr davranmamaktır. Diğerinin ihtiyacına karşı sorumluluk hissetmektir, yaşamı ilgilendiren konularda duyarlı olmaktır. Pek çok açıdan içsel devrim, akıntıya karşı koymak yerine ona izin vermeyi içeren basit ama bir o kadar da derin bir bilgeliktir. İnsanın tekâmül sürecini kapsayan akıntı içinde, hizmet halinde olmak gerekir. Bütün ibadetler ve gayretler içsel devrimi bireysel yaşamda egemen kılmak için yapılır.

Herhangi bir işçinin ve çalışanın emeği alın teriyle ortaya çıkar. Fikir ve kültür işçisinin ise, zihin emeği kurduğu cümlelerle belirlenir. O cümlelerin bir araya gelmesiyle ortaya çıkan eser(ler) değerlidir.

Bir maden işçisi -büyük emeklerle- nasıl ki kömürü, altını, kıymetli taşları çıkarmak için toprağı kazıyorsa; yazar da, iyi bir fikir bulmak için bilgilerin, kelimelerin, kitapların, değerlerin, erdemlerin ve olayların karmaşık madenlerinde kazılar yapar. Bu açıdan bakıldığında, fikir ve kültür işçiliği, maden çalışmalarına benzer. Büyük zihinsel emek gerektirir. Uygar ve gelişmiş toplumlarda bu emek, değer görünce yeni değerler oluşturur.

Okumak isteyenler lütfen verili linki tıklasın:

https://www.karyohliso.com/articles/article/8326

https://nesrosuryoyo.com/wp/suryani-kulturunde-icsel-devrim/

‘‘Süryani Kültüründe İçsel Devrim’’ adlı çalışmayı genel yarar için yazdım. Dert büyük olunca, çalışma da uzun oldu. Derdin devaya dönüşmesi için bu çalışmanın sevgiyle okunması gerekir. Bir çırpıda okunabilecek bir çalışma değildir. Zaman ayırarak, sindire sindire okunmalıdır. Buna vakit ayırabilenler, benlik ve yaşam algısı konusunda yeni bilgilerle karşılaşacaktır. Şartlandırılmış gerçekliği ve olumsuzluk önyargısını pozitife dönüştürmek için okunmasında fayda görüyorum. Ancak benimki sadece hatırlatmaktır. Hakikatin anlaşılması için bu elzemdir. Takdir ve tercih değerli okuyucuya aittir.

Saygılarla.

Yusuf Beğtaş